Beiskolázás a 2018/19-es tanévre!

ELVÁLASZTÓ

Az Ördög nem alszik..

…és mi sem nagyon aludtunk április 6-án, hiszen reggel fél 7 –kor már gyülekezett lelkes csapatunk, hogy időben kiérjünk Kamaraerdei Ifjúsági Parkba, ahol  a Fővárosi  Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte a már hagyományosnak mondható Dél – Budai kerületi versenyét.

Amikor a helyszínre értünk már éreztük a verseny komolyságát, hiszen nagyon sok szakember –tűzoltók, mentősök, hivatásos katonák – készülődtek a terepen a helyszínek előkészítésén.

9.00 órakor az ünnepélyes megnyitó után aztán forgószínpad szerűen elindultak a versenyek. A feladatok  sokszínűek voltak, az elsősegélynyújtástól az árvízvédelemileg nagyon sok elméleti és gyakorlati állomáson kellet bizonyítanunk, hogy egy veszélyhelyzetben mi is megállhatnánk a helyünket.

Bár a verseny végére nagyon elfáradtunk, de reméljük, hogy azt a sok tapasztalatot és ismeretet amit

tanultunk a felkészülés és a küzdelmek során, nem kell a gyakorlatban is hasznosítanunk.

                                                                                                       Erdei Martin                                                                                                        10.a. osztályos tanuló

Katasztrófa védelem

 

ELVÁLASZTÓ

Előzetes felvételi jegyzék  2018.

Az alábbi listák az intézménybe felvételt nyert tanulók oktatási azonosítóját és a beküldő általános iskola nevét tartalmazzák tanulmányi területek szerinti bontásban. . A végleges felvételi lista a honlapon 2018. április 26-án jelenik meg és a felvételt nyert tanulókat ekkor értesítjük ki.

A felvételiző bejutása akkor válik biztossá, ha a tanulói adatlapon első helyen a Csete Balázs Szakgimnáziumot jelölte meg. Ha nem a Csete áll az első helyen, és biztosan ide szeretne bejutni a tanuló, akkor március 21-22. között az általános iskolában módosító adatlapot kell kitöltenie.

Az intézménybe felvételt nyert tanulók  listája:

 Közlekedés-szállítmányozás Szakgimnázium 0010

Ügyvitel  Szakgimnázium 0011

Eladó  Szakközépiskola 0012

 Informatika  Szakgimnázium 0013

ELVÁLASZTÓ

Szakmai írásbeli vizsgák

54-344-02 – Vállalkozási és bérügyintéző

2018. május 17.

35-345-01 – Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I.- II. (német nyelv)

2018. május 18. Központi írásbeli német nyelv és vezetői ismeretek

2018. május 22. Központi írásbeli informatika

54-481-02 Gazdasági informatikus

2018. május 24. gyakorlati vizsga külső helyszínen

2018.május 28. szakmai angol nyelv  

 Érettségi írásbeli vizsgák

2018. május 7.           magyar nyelv és irodalom

2018. május 8.           matematika

2018. május 9.           történelem

2018. május 10.         angol nyelv

2018. május 11.         német nyelv

2018. május 15.         biológia

2018. május 16.         közgazdasági ismeretek

2018. május 17.         informatika

2018. május 22.         fizika

2018. május 28.         olasz nyelv

ELVÁLASZTÓ

 

Parlamenti különóra a BGSZC Csete Balázs Szakgimnázium diákjainak

 Csepel.hu (a cikkért kattintson a feliratra)

Parlament

ELVÁLASZTÓ

„Más”-ként  mozogtunk!

All-focus

A Magyar Paralimpiai Bizottság  felhívására és kezdeményezésére intézményünk csatlakozott a „Lélekmozgató” programjukhoz.

  1. február 22-én olyan sportágakban szerveztünk iskolai versenyeket, melyeket a szervezet speciális versenyrendszerében  bonyolít le. A cél az volt, hogy a Magyar Parasport  Napján   az ép fiatalok is ismerjék meg a fogyatékkal élők  mozgásfejlesztését, és azokat a sportágakat, ahol kibontakoztathatják tehetségüket.

A versenyek megkezdése előtt az iskola testnevelő tanára tartott a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeiről egy rövid ismertetőt, majd a küzdelmek erőemelésben,  padlóhokiban  és  szkanderben  kerültek lebonyolításra.

Díjakat ugyan nem osztottunk ezen a napon, de minden résztvevő számára már az is felért egy szépen csillogó éremmel, hogy átélhették, hogy milyen is egy  kicsit  „Más”-ként  mozogni , átélni a mozgás örömét, a győzelem ízét.

 

Tóth Gyula

testnevelő tanár

ELVÁLASZTÓ

 

Élmény a jégpályán !

 

Iskolánk, a Csete Balázs Szakgimnázium lehetőséget kapott a XXI. kerület Csepel Önkormányzatától arra, hogy februárban két délelőtt ingyenesen használhassuk a jégpályát. Az önkéntes jelentkezés alapján kialakított csoportokban mentünk  korcsolyázni a testnevelők irányításával  6-án és 9-én. A pálya nagyon jó volt, az oktató  szakmai hozzáértésével és humorával hamar belopta magát a szívünkbe. Akik eddig csak félve mertek a jégre menni, a délelőtt végére már  magabiztosan  csúsztak a korin. Sokunknak most volt először ez a sporteszköz a lábunkon, de szinte biztosra mondhatjuk , hogy ezentúl rendszeres látogatói leszünk a jégpályának.

 

Farkas Boglárka

  9.b. osztályos tanuló

 

Jégpálya

 

 

ELVÁLASZTÓ

Új konditerem a Csetében!

Januártól új lehetőséggel bővült a testnevelési órák foglalkoztatási lehetősége. Az újonnan kialakított kondicionáló termet örömmel vették birtokukba a tanulók. A kötelező tanórai foglalkozások mellett a szabadidős tevékenységek körében is népszerű a modern eszközökkel felszerelt  fejlesztő terem.

A multifunkcionális kondigépek, az evezőpad, a futópad és a szobakerékpárok mellet kedvelt szabadidős tevékenység a darts, melyből bajnokságokat is rendezünk a diákok számára.

kondi

ELVÁLASZTÓ

HATÁRTALANUL!

Délvidék

Együttműködés szakképző iskolák között

“oly embert ismerni,kivel a távolság és a kimondhatatlan ellenére is úgy érzed, megértitek egymást”

HATÁRTALANUL !  Barátság a délvidéki magyar diákokkal

 

A BGSZC Csete Balázs Szakgimnáziuma tanulójaként négy napot töltöttünk Topolyán. Soha nem hallottunk róla, hol is van ez a település. Indulás előtt lázasan készültünk valamennyien a számunkra ismeretlen helyre. Megérkezésünk után már szó sem lehetett idegen földről, mert magyarul tudtunk szót érteni a kedves és segítő helyiekkel.

Már alig vártuk a másnap reggelt, hogy találkozhassunk a Dositej Obradović Közgazdasági Iskola diákjaival. Szívélyes fogadtatásukról sokat lehetne írni. Barátként fogadtak bennünket.  Olyan volt, mintha évek óta ismertük volna egymást. Szép iskolájuk megtekintése után munkához is láttunk. Nagyon meglepődtünk azon, hogy a két ország bankrendszere mennyire hasonló. A vendéglátó iskola sportversenyt szervezett nekünk. Közösen fociztunk, röplabdáztunk egy jót. Az akadályversenyt is legyűrtük. Egyformán győztünk és veszítettünk. Nem a versengés volt a lényeg, hanem a közös együttlét.

Másnap frissen ébredve jött a környező települések nevezetességeinek feltérképezése.

Topolyai barátainkkal közösen megtekintettük Óbecsén az Ortodox templomot, a Városi Múzeumot, az Eiffel által tervezett és Türr István által épített zsilipet, az aracsi puszta-templomot. Szép emlékekkel, elfáradva bújtunk az ágyba.

Következő napokban távolabbra vezetett az utunk. Egy szomorú helyszínt látogattunk meg, Csúrogot. Ez a település volt 1944-ben a délvidéki vérengzés színhelye. Valamennyien úgy éreztük, hogy az áldozatok emlékére közösen el kell énekelnünk nemzetünk Himnuszát.

Másnap új helyszíneken jártunk. Gyönyörű volt a Báni palota, a Fórum ház és a Városháza. Péterváradon felsétáltunk a híres óratoronyhoz is. Utunkat dalolva tettük meg. Az iskola tanulóitól helyi hagyományőrző népdalokat megtanulva folytattuk a várban a sétánkat.

Közös utunk utolsó állomása Szabadka volt.  Városnéző túránk során bementünk a Polgármesteri Hivatalba, ahol a képviselő urak székében átérezhettük a törvénykezés súlyát. Koszorút helyeztük el Kosztolányi Dezső szobránál.

A napokban vendégül láthattuk a Dositej Obradović Közgazdasági Iskola tanulóit. Már alig vártuk a találkozást. A Csetében tovább folytattuk a közös a projektünket, persze a játék és a szórakozás sem maradhatott el. Barátaink Budapestet egy szenzációs, csodálatos, ragyogó városnak látták. Élménybeszámolójukat meghallgatva eltöprengtünk azon, hogy ez a csoda számunkra milyen természetes. Jó volt hallgatni Őket, mert büszkének érezhettünk magunkat.

Annak reményében váltunk el barátainktól, hogy két év múlva ismét találkozunk.

IMG_7168 (1)

Tintér Enikő, Áldott István

BGSZC Csete Balázs SZG tanulói

A kiutazás időpontja: 2017.09.25-28.

ELVÁLASZTÓ

Gyárlátogatások

2017. október 05-én a Sárvári Ipari Parkban jártunk. A FLEX üzemet látogattuk meg, ahol kedves fogadtatás után rövid beszámolót kaptunk az üzemek történetéről, jelenlegi működésükről. Aztán a Nescafé kávégép műanyag elemeit gyártő üzemrészlegen vezettek körbe minket. Érdekes volt végignézni azt a folyamatot, ahogy az apró műanyag granulátumból kávéfőző lesz.

gyárlátogatás flexo

2017. november 14-én iskolánkból 33 diák utazott üzemlátogatásra Egerbe. A traumatológiai és ortopédiai implantátumokat gyártó Sanatmetal KFT  különleges élményekkel gazdagított bennünket.

A kedves fogadtatás és rövid bemutató után  egy órán keresztül figyelhettük meg a  gyártási folyamatokat a csavaroktól kezdve egészen a műízületekig.

Mivel az időjárás is a kegyeibe fogadott bennünket, délután nem maradhatott el a történelmi  város néhány nevezetességének a megtekintése sem.

Fáradtan, de élményekkel gazdagon tértünk haza .

 

Sanatmetal

A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum 1.000.000 forintot biztosított gyárlátogatásokra diákjaink számára.

1.Ennek keretében látogatást tettünk 2016. október 12-én Balatonfűzfőre, ahol tanulóink a papírgyárat tekintették meg.fuzfo

2.október 25-én diákjaink a General Electric gyáregységébe látogattak el Kisvárdára.gelighting

3.Tanulóink 2016. november 10-én egy palackozó üzemet tekintettek meg Tolcsván.

tolcsva

4. Tanulóink hazánk egyetlen ipari méretű nukleáris létesítményét látogatták meg Pakson.A látogatás célja, hogy minél közelebbről megismerkedhessenek az atomerőmű működésével, a villamos energia előállításától annak a háztartásokba jutásáig.

       A látogatás időpontja: 2016. november 14.

paks-kesz

5.Iskolánk tanulói december 2-án Nyíregyházára látogattak. A világ legnagyobb LEGO gyárát tekintették meg.